Öppna restaurang ivadmin  

Skapa den bästa menyn

Menyn är en viktig del för att lyckas med din restaurang. Du behöver sätta ihop en lista med förrätter, huvudrätter, efterrätter och gärna ett antal sallader och soppor. Det är kanske inte det lättaste att välja vad du ska servera för rätter, men genom att tänka igenom beslutet noga kan du komma med en lönsam, variationsrik och god meny.

Börja med att göra lite research för att lättare kunna skapa den perfekta menyn. Ta en titt på hur andra restaurangers menyer ser ut och vilken mat de serverar, kolla även upp vilka trender som gäller för tillfället och hur målgruppen du har ser ut.

Hur du sätter ihop menyn

För att få dina gäster till att våga prova de olika maträtterna måste du beskriva de på ett detaljerat och inlevelsefullt sätt. Men beskriv inte endast ingredienserna, lägg gärna till lite om själva smakupplevelsen och hur de olika smakerna i maträtterna kompletterar varandra.

När du skapar din menys deposition bör du vara taktiskt. Hur du går till väga kommer nämligen spela en stor roll för själva helhetsintrycket. Börja med att presentera förrätter, sedan lägger du till sopporna, sallader, alla varmrätter och sist desserter och dryckerna. Genom att göra detta följer du en enklare logik som kunderna kan identifiera sig med. Lägg även de dyraste rätterna först i varje lista. Många kunder beställer nämligen ofta något av de första alternativen.

Du kan även välja att erbjuda olika kombinationsrätter, det ger dina kunder chansen att smaka på flera saker istället för att nöja sig med en enda maträtt.

Bilder på rätterna

Om du önskar kan du även ta bilder på alla dina maträtter, eller endast vissa, och lägga till dessa i menyn. Det gör det möjligt för alla gäster att skapa sig en tydligare bild över vad rätten är innan de beställer. Det kan även göra att gästerna känner sig mer intresserade av att testa något de kanske inte smakat tidigare. Många gånger gör bilderna det lättare för alla gäster att välja vad du ska beställa samt ger menyn ett snyggare utseende.

Barnmeny

Vill du öppna en restaurang som attraherar barnfamiljer så behöver du även en barnmeny. Föräldrar vill sällan spendera en större summa på mat som barnen ändå inte kommer att äta upp. Därför kan det vara bra att du har en liten barnmeny med några alternativ. Välj inte att servera ”vuxenrätter” i små portioner, barn har nämligen inte samma sofistikerad smak.