Öppna restaurang kalle  

Att välja en vinlista till din restaurang

När du driver din egen restaurang vill du förmodligen kunna servera vin till maten. Att kunna presentera gästerna med en gedigen vinlista är minst lika viktigt som rätterna du serverar. Det bästa är förstås att ha en blandning av rött, vitt och rosé men det beror också på vilken typ av mat du erbjuder. Lägg ner tid på att plocka fram en bra vinlista som verkligen lyfter fram rätterna. Du bör också satsa på utbildning till dina servitörer så de kan rekommendera ett vin beroende på vad gästerna beställer.

Anpassa dig efter rådande trender

Det går trender i det mesta och det gäller även för viner. Något som är väldigt populärt just nu är att vinet ska framställas så naturligt som möjligt. Det kallas för naturviner och påminner om hur man framställde vin förr i tiden. Genom att erbjuda ett gott naturvin på menyn visar du att du anpassar dig till trender och det naturliga. Det passar extra bra om du driver en vegansk eller vegetarisk restaurang med inriktning på naturliga ingredienser. För att ett vin ska räknas som naturligt måste samtliga druvor vara ekologiska och handplockade. Välj alternativ som gifter sig med din unika meny.

Ta med ett par dessertviner

På en vinlista bör du inte bara ha viner som passar till maten utan även sådana som passar till desserter eller som en aperitif. Om du har ett bra läge på din restaurang, till exempel vid en kaj eller vid vattnet, finns det säkerligen många gäster som enbart stannar till för ett glas vin och en lite lättare lunch. Välj ut ett par dessertviner som du tycker passar bra med din inriktning och lägg till dem på menyn.

Glöm inte bort att ha med några alkoholfria alternativ

Idag är det allt fler som väljer bort alkoholen men som ändå vill ha ett glas vin till maten. Som tur är har man kommit väldigt långt gällande alkoholfria viner. Många av dem smakar minst lika bra som de med alkohol. Därför kan du med fördel ha med i alla fall ett eller två alkoholfria alternativ till dina gäster. Det kommer säkerligen att uppskattas.

Skaffa rätt tillstånd

Som du säkerligen redan vet krävs det speciellt tillstånd för att få servera alkohol på restaurang. Se till att du har alla dina papper i ordning så du inte åker på böter eller riskerar att bli av med ditt ställe. Om du precis ska öppna en restaurang är det bra att kolla upp vad som gäller i förväg.