Öppna restaurang ivadmin  

Köpa en befintlig restaurang

Istället för att leta efter lokal och öppna en helt ny restaurang kan du istället köpa en befintlig. Men för att lyckas med detta måste du vara väldigt påläst samt medveten, det finns nämligen flera fällor du kan trilla in i.

Varför är restaurangen till salu?

Det första du bör göra är att ta reda på varför restaurangen finns till salu. Skulle ägaren säga att hen säljer den av ”naturliga skäl” innebär det oftast att han/hon vill gå i pension eller byta bransch. Men du bör ändå kolla upp ifall det finns några gömda anledningar till varför restaurangen finns tillgänglig att köpa. Det kan vara anledningar som att köket har drabbats av några skador, eller att restaurangen har fått sig ett dåligt rykte.

Ta reda på vad det är du köper

Det är viktigt att du granskar den ekonomiska historian för restaurangen, hur framgångsrik ägaren innan du varit samt eventuella inspektioner från hälsovårdsmyndigheterna. Det är viktigt att du vet exakt vad det är du kommer köpa. Ta även en titt på hur köksutrustningen ser ut, vilket kundunderlag restaurangen har i närheten och om du det är möjligt att utöka restaurangen ifall du skulle vilja det.

Inspektera restaurangen noga

Förutom att ta reda på den ekonomiska biten och sådant bör du göra en noga inspektion av lokalen. Både en ut- och invändig inspektion behövs för att se att lokalerna är i bra skick. Det finns nämligen en chans att säljaren försöker dölja vissa delar vilket kan vara rätt avgörande för själva priset. Exempel du bör hålla utkik efter är ifall någonting skulle behöva bytas ut, renoveringsbehov och liknande. Ett tips är att du tar hjälp av en besiktningsman som vet vad man behöver ta en extra titt på. Det kan verkligen löna sig.