Öppna restaurang kalle  

Så skapas stilen på restauranger och barer

Restauranger och barer andas atmosfär och det är ofta en av anledningarna till var vi väljer att gå. Utöver maten är det stilen som skiljer dem åt och var besökarna trivs bäst beror på vilka vi är. En stor del av inredningen skapas med hjälp av väggarna och de erbjuder stora möjligheter. Tillsammans med rätt belysning kan väggmålningar, tavlor och posters som tar plats passa in. Dekorens uttryck bör anpassas till den stil eller atmosfär som ska förmedlas till gästerna. Genom att skapa en säregen stil attraheras en fast krets besökare, men det riskerar samtidigt att stänga ute andra. En mer nedtonad stil kan passa de flesta gäster, men blir inte särskilt speciell för dem som önskar en unik atmosfär. På nätsidan Nygatan 57 kan du hitta ett urval restauranger i Stockholm som kan passa.

Betydelsen av motiv

Utbudet av tavlor och posters är enormt stort och det gäller att veta vilken målbild eller atmosfär man försöker uppnå. Grafiska tryck ger en modernare stil än nytryck av historiska målningar. Foton erbjuder en mer verklighetsnära upplevelse än tecknade motiv. Samtidigt ger målade motiv ofta en mjukare känsla än digitala tryck. Tillsammans med övrig inredning kommer vissa motiv passa bättre in än andra och de ska gärna kännas naturliga i lokalen. Det är bra att testa lite olika motiv innan en större serie beställs till lokalen. Även storleken på motiven har betydelse då vissa passar för att täcka en hel vägg, medan andra fungerar bäst i mindre format. Hur omgivningen i övrigt ser ut har också betydelse då valet av mönster och färger bör stämma överens och komplettera varandra. I moderna restauranger och caféer är det populärt med motiv kopplade till mat och livsmedel. På samma sätt passar utländsk matkultur gärna ihop med bilder från de länder eller platser maten ska representera, till exempel Paris, Japan eller New York. För en mer retroaktig stil passar tidsenliga motiv och svartvita fotografier. För att bjuda in besökarna i köket kan motiv av restaurangkök kompletteras med foton på de råvaror som används.

Så kan inredningen skapa stilen

Inredningen är det första gästerna möts av när de kommer in i lokalen. Stämningen signalerar direkt om detta är rätt ställe för tillfället och hur bekväma besökarna kommer känna sig. Stora fönster ut mot gatan ger intryck direkt ut till förbipasserande, medan betydelsen av en välkomnande entré är betydligt viktigare för de som ligger i skymundan. En ljus lokal med högt i tak och hårda material erbjuder större rymd men också högre ljudnivå. Motsatsen utgörs av trängre lokaler med dova färger och dämpat ljus. Vilka möbler som används anpassas till besökarna som väntas och möjliggör en avkopplande plats för par eller gemenskap för större sällskap. Fasta bord och bänkar innebär mindre flexibilitet medan ett större antal lösa små bord och stolar lätt kan ändra placering. Användningen av dukar, dynor och gardiner varierar, liksom förekomsten av musik. Tv-apparater är vanligast i barer där en stor del av besökarna samlas just för nöjet att dela sportevenemang.