Öppna restaurang kalle  

Pastarätter på restaurang

Världen över finns det en hel del olika restauranger. De kan ha olika teman och servera flera typer av mat. En sak som ofta finns på menyerna i någon rätt är pasta. Det kan till exempel vara en pastasallad, pasta med sås eller något annat som har pasta som huvud- eller sidoingrediens. Men vad är typiskt när det gäller pasta på restaurang?

Välja pasta av bra kvalitet

En sak som är typiskt på restauranger är att de har pasta av bästa kvalitet. Många restauranger gör egen pasta, men det rör sig främst om italiensk sådan. Andra restauranger väljer att köpa in olika sorter av Barilla pasta för att kunna servera det bästa till kunderna. En pasta av bra kvalitet smakar gott, och den får en bra konsistens.

Barnrätter innehåller ofta pasta

På många restauranger är barnrätter kända för att innehålla pasta. På nästan varje restaurang förekommer spaghetti och köttfärssås som en barnrätt. Den är enkel att tillaga och de flesta barn uppskattar den. Pasta är också lätt för barnen att äta. Makaroner med sås och något tillbehör är också vanligt förekommande just på barnmenyer av olika slag. Det går ofta även som vuxen att beställa de här rätterna, kanske i lite större portioner om man inte finner något annat på menyn som smakar. Det är sällsynt att restauranger har någon särskild åldersgräns. Som vuxen kan man dock behöva betala för en full vuxenportion istället för det lägre barnpriset om man väljer att beställa från barnmenyn.

Lasagne

Lasagne är en väldigt populär pastarätt. Den lagas i stor mängd och räcker till många. Den består av lasagneplattor, köttfärssås och ostsås som varvas i en ugnsform. Formen sätts sedan in i ugnen och rätten tillagas. Lasagnen kan också innehålla en del olika grönsaker, och den kan göras av torkade eller färska lasagneplattor. Rätten är populär både bland vuxna och barn. När rätten görs av färska lasagneplattor är det i regel som så att den behöver kortare tid i ugnen och lasagnen brukar ofta bli lite godare och få mer smak.

Pastaalternativ för allergiker eller veganer

Pasta innehåller i regel durumvete, ägg och vatten samt salt. Om man inte tål durumvete finns det pasta av annat slag. Som vegan är det i regel äggen som ställer till det. Då finns det äggfri pasta att välja. När man äter på restaurang är det klokt att fråga vad pastan innehåller innan man beställer. På så sätt behöver man inte tänka på att man får i sig något man inte bör eller vill äta. Det finns även lite nyttigare och mer mättande fullkornspasta om man vill ha sådan. Alla restauranger har inte sådan hemma, men om antalet besökare som efterfrågar den ökar tar personalen ofta hem pastan.